Αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων μας.

Δημοσιεύτηκε: 28/09/2023

Σήμερα τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης ο Αγιασμός στο Γυμνάσιο – Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων μας.

Ξεκινά ακόμη μια χρονιά ζύμωσης των μαθητών με τις ηθικές, κοινωνικές και αισθητικές αξίες που συνθέτουν τον ολιστικά καλλιεργημένο άνθρωπο με στόχο την απόκτηση πνευματικής ζέσης για την ατέρμονη αναζήτηση της γνώσης.

 

Ομιλία του Διευθυντή του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη

κ. Δασταυρίδη Αναστασίου

κατά την τελετή του Αγιασμού.

Aγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φίλοι γονείς, κύριοι συνάδελφοι

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά στον απόηχο των πολλών και μεγάλων επιτυχιών των υποψηφίων μας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως έκδηλη και έμπρακτη απόδειξη της άριστης λειτουργίας του σχολείου μας σε όλες τις βαθμίδες. Εκ μέρους όλης της σχολικής μας κοινότητας εκφράζω τη συγκίνηση και τη χαρά μας για τα παιδιά που αποχωρούν έχοντας κατανοήσει τον καθοριστικής σημασίας ρόλο του ενεργού και ευαισθητοποιημένου πολίτη που πρέπει να επιτελέσουν στο μεγάλο ταξίδι τους στη ζωή.

Το σύγχρονο Σχολείο, ο ναός της ιερής εκπαιδευτικής διαδικασίας,  οφείλει να αποπνέει τις αναλλοίωτες αρχές της εκπαίδευσης, οφείλει να αφουγκράζεται το παρόν, να προβλέπει αλλά και να προσβλέπει στο μέλλον. Έχοντας ως γερά θεμέλια τα δημοκρατικά πλαίσια λειτουργίας του και κεντρικό στηλοβάτη τη δημιουργική αμφισβήτηση, πρέπει να διεκπεραιώνει στο έπακρον τον πολυσήμαντο στόχο της διαμόρφωσης ανθρώπων που αποπνέουν ήθος και πολιτισμό. Ταυτόχρονα οφείλει να μεταλαμπαδεύει στους μαθητές του τη ενσυνείδητη πειθαρχία, την υπερτάτη των αρετών – την αυτογνωσία, να διαπλάθει τις νέες γενιές με την Ελληνική ταυτότητα του μέτρου και του φιλότιμου, της πλατωνικής αιδούς και της δίκης,  ταυτόχρονα με την απόλυτη πίστη στη φυσική ισότητα των ανθρώπων και στις αρχές του ουμανισμού. Συνδυάζοντας την γαλούχηση του ήθους με τη καλλιέργεια  του πνεύματος, το σχολείο οφείλει να μαθαίνει στο νέο να μετουσιώνει την “πληροφορία” σε στέρεη γνώση ώστε ως ελεύθερο πλέον πνεύμα κι έχοντας στη φαρέτρα του καλά ακονισμένα το βασικά όπλα της λογικής, της κριτικής σκέψης και  του ορθολογισμού, να υπηρετήσει με επιτυχία την κοινωνία, από τη θέση ευθύνης που θα αναλάβει, με στοχοπροσήλωση στην προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος. Επομένως το σύγχρονο Σχολείο πρέπει να είναι πειθαρχημένα δημοκρατικό. Με βαθύτατες ρίζες την παράδοση και κλαδιά τις σύγχρονες  μεθόδους διδασκαλίας, ένα είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι μαθητές θα δρέψουν τους καρπούς της επιτυχίας στη ζωή τους… Οι μαθητές του Σχολείου μας απολαμβάνουν τους καρπούς αυτούς καθώς τα εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη σε όλες τις Βαθμίδες  εκπαίδευσης προπορευόμενα των εξελίξεων, ανανεώνονται διαρκώς δημιουργώντας ένα περιβάλλον ακαδημαϊκής αριστείας και  καλλιεργώντας την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς σε μαθητές και γονείς τόσο για ένα ποιοτικό παρόν όσο και για ένα ευοίωνο μέλλον.

Αγαπητοί μαθητές, το γνωρίζετε, στο σχολείο μας έχετε τη μοναδική ευκαιρία να ζυμωθείτε με τις ηθικές, κοινωνικές και αισθητικές αξίες που συνθέτουν τον ολιστικά καλλιεργημένο άνθρωπο και να γίνετε κοινωνοί της γνώσης και του πολιτισμού,  να αποκτήσετε την αίσθηση του ωραίου και την πνευματική ζέση για μια ατέρμονη αναζήτηση της γνώσης. Μόνο έτσι θα γίνετε ικανοί να αναγνωρίζετε, και να στηλιτεύετε τα κακώς κείμενα της εποχής. Από σήμερα κιόλας θα οργανώσετε τις δραστηριότητές σας και τη μελέτη σας, θα αρχίσετε να απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματα που σας παρέχει το πρωτοποριακό και πολύπλευρο πρόγραμμα μας, με πρώτο στόχο την απόκτηση, την ανανέωση και τον επαναπροσδιορισμό δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων, επιζητώντας μεθόδους  για την υγιή διαμόρφωση της προσωπικότητας σας,  μακριά από την ψυχοφθόρα εικονική πραγματικότητα της άλογης, άμετρης και λανθασμένης χρήσης των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Σας παροτρύνω λοιπόν να επιδιώξετε τη συμμετοχή σας στη ζωή του σχολείου, στις πλούσιες πολιτιστικές, επιστημονικές και αθλητικές δραστηριότητες, να είστε δραστήρια μέλη της σχολικής κοινότητας! Επειδή ωστόσο το σχολείο είναι για πολλά χρόνια η καθημερινότητά σας, ο χώρος που δημιουργείτε φιλικές και κοινωνικές σχέσεις, που ζείτε τις πιο χαρούμενες εμπειρίες σας, οφείλετε να συμπεριφέρεστε με ήθος και ευγένεια, να είστε πειθαρχημένοι και ειλικρινείς στις σχέσεις σας με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας και να τιμάτε με τη συνολική σας στάση την οικογένειά σας.

Εμείς, η Διεύθυνση και οι καθηγητές του σχολείου θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας, με την παιδαγωγική μας ευαισθησία, καθοδηγητές και συμπαραστάτες σας,  με την εμπειρία και τη γνωστική μας επάρκεια και θα παρεμβαίνουμε συνεχώς και εποικοδομητικά όπου δει. Με συνεχή ενθάρρυνση και στήριξη, θα δουλέψουμε από κοινού επίμονα σε κάθε  τομέα του επιστητού για να πετύχετε σε όλους τους τομείς και σε όλους τους στόχους που θα ορίσετε. Υποσχόμαστε με τη συμπεριφορά μας και τη γενικότερη βιοθεωρία  μας να σας εμπνέουμε τις αρετές της εντιμότητας, της υπευθυνότητας, της κοινωνικής και ανθρωπιστικής αλληλεγγύης.

Η μέρα αυτή είναι ωστόσο ξεχωριστή για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Καλωσορίζοντάς σας θα φροντίσουμε να προσαρμοστείτε στο νέο σχολικό περιβάλλον και να το δείτε ως λαμπρή ευκαιρία για την παραπέρα κατάκτηση της γνώσης, να πετύχετε υψηλές επιδόσεις, να βιώσετε δημιουργικά την εφηβεία για να είναι η χρονιά αυτή η αρχή μιας εποικοδομητικής πορείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στους μαθητές της Β΄και Γ’ Λυκείου, εγγυόμαστε ότι θα είμαστε συνοδοιπόροι στην προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε να έχουν την ψυχική δύναμη και την αντοχή που απαιτούν οι υψηλοί στόχοι τους. Είμαστε βέβαιοι ότι  με σωστό προγραμματισμό, συνέπεια και καθημερινό μόχθο θα εκπληρώσουν το όνειρό τους.

Τέλος, η άψογη και δημιουργική συνεργασία θα πρέπει να αποτελέσουν βασικές αρχές που θα φροντίζουμε να υπηρετήσουμε όλοι μας, καθηγητές, μαθητές, γονείς και διεύθυνση. Καλούμε για το σκοπό αυτό τους γονείς να συνεργάζονται τακτικά μαζί μας και να μας βοηθήσουν για μια ακόμη χρονιά.

Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και καλή χρονιά.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 1ο χιλιόμετρο περιφερειακής Τρικάλων - Λάρισας
  • 2410 624424
  • info@bakogiannis.edu.gr
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ
  • Τερψιθέα Λάρισας
  • 2410 851540-41-42
  • info@bakogiannis.edu.gr