Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, το Σχολείο μας γιορτάζει, τα παιδιά όλου του κόσμου γιορτάζουν

Δημοσιεύτηκε: 03/04/2021

 

“Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά,

όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.”

 

Με αφορμή το παραπάνω μήνυμα της Margarita Engle και την καρδιά γεμάτη λέξεις, μουσικές, χρώματα και εικόνες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) στο Σχολείο μας.

Ευφάνταστες δραστηριότητες, βιβλιοπαρουσιάσεις, υποδοχή αγαπημένων συγγραφέων, προβολές, τραγούδια και εικαστικές αποτυπώσεις με θέμα το Βιβλίο είχαν την τιμητική τους όλη την εβδομάδα.

Ελάτε κι εσείς μαζί μας σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι στη Χώρα των Βιβλίων!

Α’ ΤΑΞΗ Β’ ΤΑΞΗ Γ’ ΤΑΞΗ
Δ’ ΤΑΞΗ Ε’ ΤΑΞΗ ΣΤ’ ΤΑΞΗ

 

 Α’ ΤΑΞΗ

Τα βιβλία μάς γοητεύουν! Το μυαλό μας βγάζει φτερά και πετώντας σε κόσμους μαγικούς

τα όνειρά μας ζωντανεύουν, γινόμαστε ήρωες και μπλεκόμαστε σε περιπέτειες…

Κάπου εκεί συναντήσαμε τον Βιβλιοπόντικα, τον μικρό αλλά σοφό ποντικό με μεγάλη αγάπη για τα βιβλία. Μαζί  του τρυπώσαμε στις βιβλιοθήκες μας και αγκαλιά με το αγαπημένο μας παραμύθι στήσαμε τη ραδιοφωνική μας  εκπομπή και, αφού φορέσαμε τα γιορτινά μας ,παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας –ακροατές  ιστορίες, άλλοτε διαβάζοντας αποσπάσματα κι άλλοτε  με ποικίλα παιχνιδίσματα.

Δεν τελειώσαμε, όμως, εδώ! Αφού επεξεργαστήκαμε το φετινό μήνυμα, δημιουργήσαμε τα δικά μας μηνύματα  για τα βιβλία θέλοντας να επισημάνουμε την αξία τους στη ζωή μας.

Λόγια αγαπημένων συγγραφέων μίλησαν στις καρδιές μας και κάνοντας το βιβλίο  το δικό μας σπιτάκι γράψαμε  ποιήματα και ιστορίες, τις οποίες αφιερώσαμε σ’ αυτούς, γιατί έχουν τη δύναμη να  μας ταξιδεύουν και να μας ξεκουράζουν.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας συναντήσαμε ακόμη έναν ήρωα! Τον Τριγωνοψαρούλη, τον διαφορετικό, που κάνοντας κάτι ξεχωριστό  έσωσε τα ψάρια στον βυθό! Μαζί του φτιάξαμε ακροστιχίδες, λύσαμε σταυρόλεξα και γράψαμε ιστορίες  μοναδικές!

Λίγο πριν τελειώσει το ταξίδι μας, με τη δασκάλα των Εικαστικών κατασκευάσαμε σελιδοδείκτες για τα παραμύθια μας, γιατί είμαστε πρωτάκια και μπερδεύουμε  τις σελίδες.

Αυτά κι άλλα πολλά έγιναν σ’αυτήν τη γιορτή στου σχολειού μας τη ζωή!

Β’ ΤΑΞΗ

Γ’ ΤΑΞΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και σύνθημα  “Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά” οι μαθητές της Γ’ Τάξης συνεργάστηκαν, οργάνωσαν και παρουσίασαν δράσεις αφιερωμένες στο βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

* Διάβασαν το κείμενο του φετινού εορτασμού και συζήτησαν σχετικά με τα μηνύματα που μας μεταφέρει.

* Εμπνεύστηκαν από την αφίσα της φετινής γιορτής και φιλοτέχνησαν σελιδοδείκτες με θέμα το βιβλίο.

* Παρακολούθησαν σχετική παρουσίαση Powerpoint.

* Έψαξαν στη βιβλιοθήκη τους, διάλεξαν τον πιο αγαπημένο ήρωα παιδικού βιβλίου, συνεργάστηκαν  διαδικτυακά σε ζευγάρια, για να “συναντηθούν” οι δύο ήρωες, βρήκαν κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα, για να ντύσουν την ιστορία τους και παρουσίασαν τις περιπέτειές τους με δραματοποίηση στους συμμαθητές τους.

* “Μαγείρεψαν”… παραμυθοσαλάτες, φόρεσαν το Καπέλο του Αφηγητή και δημιούργησαν πρωτότυπες ιστορίες.

* Περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου/Μικρός Αναγνώστης, γνώρισαν νέα βιβλία, αναγνώρισαν άλλα αγαπημένα και επισκέφθηκαν ψηφιακά, μέσα από τη σχετική εφαρμογή, τις Βιβλιοθήκες του Νομού Λάρισας που λειτουργούν σε διάφορους Δήμους.

*Παρακολούθησαν τις συνεντεύξεις των αγαπημένων συγγραφέων παιδικών βιβλίων Σοφίας Μαντουβάλου, Μαρίας Παπαγιάννη, Ελένης Πριοβόλου και Σοφίας Ζαραμπούκα που παραχώρησαν αποκλειστικά για τα παιδιά του Σχολείου μας.

Ήταν πραγματικά μία εβδομάδα γεμάτη φαντασία, ήχους και χρώματα παραμυθιών!

 

 

Δ’ ΤΑΞΗ

 

Ε’  ΤΑΞΗ

 

ΣΤ’  ΤΑΞΗ

 

Με το μήνυμα της Αμερικανίδας ΜargeriteEngleγια τον  ΙΒΒΥ «Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά/ Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν» και την αφίσα του RogerMello οι μαθητές κι οι εκπαιδευτικοί της Στ΄Tάξης ξεκινήσαμε τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου…με χαρά ακούσαμε σ’ ένα βίντεο-έκπληξη τις αγαπημένες συγγραφείς του Σχολείου μας Μ. Παπαγιάννη, Ελ. Πριοβόλου,  Σ. Μαντουβάλου και Σ. Ζαραμπούκα να μας μιλούν για τα βιβλία και, μετά από λίγο, βρεθήκαμε με το αγαπημένο μας βιβλίο στο χέρι και μέσα απ’ αυτό να ξεπετάγονται ιστορίες, μηνύματα, ήχοι, ρυθμοί, χτυποκάρδια,… παίξαμε κουίζ με τίτλους βιβλίων, ήρωες, συγγραφείς,… μοιραστήκαμε με τους συμμαθητές μας δοξασίες, θρύλους και μύθους που μας διηγήθηκαν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας και θα αποτελέσουν το υλικό για ένα βιβλιαράκι που θα ετοιμάσουμε «Ιστορίες, θρύλοι και δοξασίες της Θεσσαλίας»… συνθέσαμε κείμενα για την αξία του βιβλίου…δημιουργήσαμε με την Εικαστικό μας τη δική μας αφίσα και γράψαμε το δικό μας μήνυμα για τη μεγάλη αυτή ημέρα… Τέλος, απολαύσαμε αυτό που προσφέρουν τα βιβλία: ένα ταξίδι μοναδικό!

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 1ο χιλιόμετρο περιφερειακής Τρικάλων - Λάρισας
  • 2410 624424
  • info@bakogiannis.edu.gr
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ
  • Τερψιθέα Λάρισας
  • 2410 851540-41-42
  • info@bakogiannis.edu.gr