ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Δημοσιεύτηκε: 23/04/2021

  Τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού μέσα από τις Γραφές, τα κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών, τους πίνακες του Θεόφιλου και άλλων μεγάλων ζωγράφων, τους κατανυκτικούς Ύμνους και τα Εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας και μέσα από τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας προσέγγισαν και κατανόησαν το βαθύτερο νόημά τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου μας παραλληλίζοντάς τα, ταυτόχρονα, με τα πάθη της σκλαβιάς και την Ανάσταση της πατρίδας μας στα χρόνια της εθνικής Παλιγγενεσίας.

  Απολαύστε όλες τις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Πάσχα στα video που ακολουθούν!

 Καλή Ανάσταση!

 

 

 
Α’ ΤΑΞΗ Β’ ΤΑΞΗ Γ’ ΤΑΞΗ
Δ’ ΤΑΞΗ Ε’ ΤΑΞΗ ΣΤ’ ΤΑΞΗ

 

Α’ ΤΑΞΗ

 

  Σιγά σιγά το Πάσχα πλησιάζει. Δάσκαλοι και μαθητές προσπαθούμε με όχημα τη Λογοτεχνία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας   να προσεγγίσουμε τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας τη μεγάλη δύναμη της αγάπης του Χριστού που τόσο απλόχερα μας τη χάρισε με τη θυσία Του. Λαζαράκια, τσουρέκια, κόκκινα αυγά, λαμπάδες, ύμνοι, έχουν την τιμητική τους μέχρι να φτάσουμε στο Άγιο Φως που θα ζεστάνει τις καρδιές μας και θα μας θυμίσει πως η ταπεινοφροσύνη και η θυσία οδηγεί τον άνθρωπο στον δρόμο της αλήθειας, της αναγέννησης και της δημιουργίας!

 

 

 

Β’ ΤΑΞΗ

 

  Στο πλαίσιο των πασχαλινών εκπαιδευτικών δράσεων οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου δημιούργησαν τις πασχαλινές τους ακροστιχίδες, μας ταξίδεψαν στην Πασχαλοχώρα γράφοντας τα δικά τους ποιήματα, εξέθεσαν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες με τα πιο πρωτότυπα πασχαλινά αυγά κι έφτιαξαν ψηφιακά με το online  πρόγραμμα sketchpad τις γιορτινές τους κάρτες δίνοντάς μας τις καλύτερες ευχές για καλή Ανάσταση και ψυχική ανάταση. Τέλος, με τις μελωδικές φωνές τους τραγούδησαν κι έπαιξαν στο μεταλλόφωνο τα κάλαντα του Λαζάρου.
Απολαύστε το βίντεο που ακολουθεί  το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές χρησιμοποιώντας σύγχρονα εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία!

 

 

 

Γ’ ΤΑΞΗ

 

Χριστός Ανέστη!
Νέοι, γέροι και κόρες,
……………………………………..
ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες,
………………………………………
φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,
πέστε:” Χριστός Ανέστη!” εχθροί και φίλοι!

Με το πρόσταγμα του εθνικού μας ποιητή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους προετοιμάστηκαν ποικιλοτρόπως, για να υποδεχτούν το Πάσχα.

 Μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα προσέγγισαν και κατανόησαν το βαθύτερο νόημα της Ανάστασης του Κυρίου, γνώρισαν το Θείο Πάθος στο μάθημα των Θρησκευτικών και με σχετικές προβολές, ανέσυραν από τη μνήμη τους γνωστά έθιμα και παραδόσεις που ακολουθούνται στην πατρίδα μας την περίοδο του Πάσχα και αναζήτησαν ανάλογα έθιμα από όλο τον κόσμο.

Δημιούργησαν Μικρά Βιβλία, για να παρουσιάσουν την πορεία του Κυρίου προς τον Γολγοθά και την Ανάσταση.

Συνδυάζοντας τη διαθεματική  εργασία τους “200 χρόνια Ελλάδα” με την πασχαλινή θεματολογία μεταφέρθηκαν με τη φαντασία τους στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, γιόρτασαν το Πάσχα με τους αγαπημένους τους ήρωες και αφηγήθηκαν την ιστορία τους.

Στο ίδιο πλαίσιο της διαθεματικότητας και με την τεχνική “Φανταστικό Διώνυμο” της Δημιουργικής Γραφής συνεργάστηκαν σε ζευγάρια και έγραψαν ποιήματα με γενικό θέμα “Πατρίδα- Πάσχα”.

 Σχημάτισαν την Πασχαλινή Αλφαβήτα με ζωγραφιές και αναστάσιμες ευχές και την παρουσίασαν στην Τάξη.

Κατασκεύασαν καλαθάκια κι έβαψαν αυγά, δημιούργησαν κάρτες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου και της Μεγάλης Πέμπτης και έψαλαν τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.

 Βίωσαν, έτσι, με όλες τους τις αισθήσεις, τον νου και την καρδιά την προετοιμασία για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης!

 

 

 

Δ’ ΤΑΞΗ

 

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια…

Ιδού ο νυμφίος έρχεται…

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…

Ε γενεαί πάσαι…

Μνήσθητί μου, κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου…

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας…

Μια σχολική εβδομάδα αφιερωμένη στην ύψιστη εορτή της Ορθοδοξίας και οι μαθητές της Δ’ Τάξης του Δημοτικού «ταξίδεψαν» στην Ιερουσαλήμ και «ακολούθησαν» την πορεία του Χριστού προς τη Σταύρωση και την Ανάσταση μέσα από σχετικά βίντεο και Powerpoint ανακαλύπτοντας τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας. Επεξεργάστηκαν λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονται στο Θείο Δράμα και τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα και παρήγαγαν γραπτά κείμενα με αντίστοιχο θέμα. Δημιούργησαν, επίσης, δικές τους ακροστιχίδες για την άνοιξη και την Ανάσταση και ζωγράφισαν πασχαλινά αυγά χαρίζοντας σε όλους απλόχερα γλυκές παιδικές ευχές. Με τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσπάθησαν να συναισθανθούν τον πόνο του Κυρίου κατά τη Σταύρωση Του, το μίσος των διωκτών προς το Πρόσωπό Του, που Τον οδήγησαν στην καταδίκη, τη μεταμέλεια κάποιων αμαρτωλών ανθρώπων και τη Θεία Συγχώρεση και, τέλος, ψυχαγωγήθηκαν παίζοντας με κουίζ κι αινίγματα. Στο μάθημα των Εικαστικών δημιούργησαν ιδιαίτερες ευχετήριες κάρτες. Τέλος, στο μάθημα της Μουσικής διδάχθηκαν και τραγούδησαν κάλαντα του Λαζάρου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς, επίσης, και το Μοιρολόι της Παναγίας.

Η Δ’ Τάξη εύχεται ολόψυχα σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση στις ζωές και στις καρδιές όλων μας!

 

 

Ε’ ΤΑΞΗ

 

Πιάσε μου το χέρι… κι οδήγησέ με στον δρόμο της αρετής, στον δρόμο της αλήθειας, στον δρόμο της αγάπης…

 και μάθε μου να ‘μαι καλός, να προσπαθώ για το δίκαιο, ν΄αγωνίζομαι για τους αδύναμους ανθρώπους ….

και δείξε μου πώς να απολαμβάνω τα αγαθά του κόσμου Σου και ταυτόχρονα να μάχομαι, ώστε αυτός ο κόσμος να ‘ναι πάντα όπως τον έπλασες Εσύ…

και αγάπα με…Χριστέ μου, αγάπα με κι εγώ θα αγαπώ τον κόσμο όλο.

Οι μαθητές της Ε’ Τάξης του Δημοτικού ακολουθούν νοερά τα τελευταία βήματα του Χριστού στη γη και προσεγγίζουν με ποικίλες δράσεις σε όλα μας τα μαθήματα τα κοσμοϊστορικά και θεία γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασής Του. Έτσι, κατανοούν σε βάθος το πραγματικό νόημα του Πάσχα και τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας!

 

ΣΤ’ ΤΑΞΗ

 

   Η φετινή Πασχαλιά έχει και άρωμα Επανάστασης για τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣT’ Τάξης του Σχολείου μας! Ο εορτασμός για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο αγώνας του Γένους μας για εθνική ανεξαρτησία, συνδυάστηκε με το χριστιανικό συναίσθημα, την Ανάσταση του Κυρίου και την ημέρα της Λαμπρής στη διαθεματική εργασία μας με τίτλο «Επανάσταση- Ανάσταση». Ποιήματα νεότερων και παλαιότερων ποιητών, πίνακες ζωγραφικής, δημοτικά  τραγούδια και παραδοσιακοί χοροί, ανέδειξαν το έντονο χριστιανικό συναίσθημα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και του πόθου για Ανάσταση ψυχής και ελευθερίας του έθνους. Σας παρουσιάζουμε τις δράσεις μας στο video που ακολουθεί.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 1ο χιλιόμετρο περιφερειακής Τρικάλων - Λάρισας
  • 2410 624424
  • info@bakogiannis.edu.gr
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ
  • Τερψιθέα Λάρισας
  • 2410 851540-41-42
  • info@bakogiannis.edu.gr