200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Δημοσιεύτηκε: 25/03/2021

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Α’ ΤΑΞΗ Β’ ΤΑΞΗ Γ’ ΤΑΞΗ
Δ’ ΤΑΞΗ Ε’ ΤΑΞΗ Δ’ ΤΑΞΗ

 

 

 

A’ ΤΑΞΗ

 

Η εβδομάδα αυτή ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. Σας παρουσιάζουμε τις δράσεις μας.

Οι μαθητές της Α’ τάξης, μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα, είχαν την ευκαιρία με διάφορες δράσεις να γνωρίσουν τα γεγονότα της διπλής αυτής γιορτής των Ελλήνων.

Μετά τη δημιουργική ανάγνωση και επεξεργασία του παραμυθιού “Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο”, του συγγραφέα Α. Παπαθεοδούλου, δώσαμε έμφαση στο κρυμμένο νόημα της ιστορίας. Αγάπη για την πατρίδα, ομοψυχία και πίστη στα ιδανικά της ειρήνης είναι κάποια από τα σημεία που μας απασχόλησαν. Έπειτα, οι μαθητές μπήκαν στη θέση των κατοίκων της πόλης και εξέφρασαν τις σκέψεις και την αγάπη τους για τη δική μας πόλη και χώρα.

 

Ακολούθησε παρουσίαση των γεγονότων της 25ης Μαρτίου. Κυρίαρχο το θρησκευτικό και το εθνικό στοιχείο.

Είχαμε την ευκαιρία μέσα από την παρουσίαση και το κουΐζ στο τέλος αυτής να γνωρίσουν τα παιδιά τα γεγονότα σχετικά με το Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων. Τα παιδιά εξέφρασαν απορίες, τις σκέψεις τους και αισθήματα υπερηφάνειας για τον αγώνα των προγόνων μας.

 

Απαγγελία ποιημάτων για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης.

 

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε επετειακά τραγούδια. Ψάλλαμε τον εθνικό ύμνο και παρακολουθήσαμε video με σχετικό περιεχόμενο.

 

 

Εικαστική απόδοση των γεγονότων μέσα από την παιδική σκοπιά και ματιά.

 

Στο μάθημα της πληροφορικής περιηγηθήκαμε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και συγκεκριμένα την έκθεση «Το ‘21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» και αποκρυπτογραφήσαμε τον μυστικό κώδικα της Φιλικής εταιρείας.

 

 

Β’ ΤΑΞΗ

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821, οι μαθητές της Β΄Τάξης απήγγειλαν στη σχολική τους εορτή ποιήματα με περίσσεια υπερηφάνεια.

 

Επεξεργάστηκαν επετειακά ποιήματα και κείμενα αναβιώνοντας με αυθεντικό τρόπο το χρονικό της Επανάστασης και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

 

Τέλος,  ανέδειξαν τη δημιουργικότητά τους φτιάχνοντας μοναδικές κατασκευές.

 

 

Γ’ ΤΑΞΗ

 

Στη Γ’ Δημοτικού γιορτάσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με περισσή διάθεση. Ολόκληρη την εβδομάδα προετοιμαστήκαμε για αυτή τη μέρα. Μιλώντας κάθε μέρα για ένα ξεχωριστό κομμάτι της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης είμαστε πια έτοιμοι να κάνουμε μία σύνοψη που θα μας συγκινήσει και θα τονώσει το Πατριωτικό αίσθημά μας, ενώ παράλληλα θα μας κάνει να γεμίσουμε με υπερηφάνεια για τους προγόνους μας.

 

Παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις για την Επανάσταση αλλά και σχετικά βίντεο. Τοποθετήσαμε στην ιστορική γραμμή τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου και κατανοήσαμε την ιστορική συνέχεια του έθνους μας στο χώρο και τον χρόνο.

 

Υποδυθήκαμε ρόλους και μεταφέραμε στην τάξη τη δράση και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών.

 

Επιλέξαμε αγαπημένους ήρωες της επανάστασης, ερευνήσαμε για τη ζωή και τη δράση τους και τους υποδεχτήκαμε στην τάξη για να συνομιλήσουμε μαζί τους.

 

Παράλληλα με τη συμμετοχή μας στον μαθητικό διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης, αναγνωρίσαμε τους ήρωες της σύγχρονης ζωής που συναντάμε καθημερινά γύρω μας και τους αποδώσαμε εικαστικά εν δράσει. https://kidscontest.cycladic.gr/?fbclid=IwAR0yGdKkziULMw4IZolWcKtaiZho_eb2UITRtVL7K9JX7gj2g10CP2leWkg

 

 

Δ’ ΤΑΞΗ

 

Οι μαθητές της Δ τάξης ταξίδεψαν στο ένδοξο παρελθόν αποτίοντας φόρο τιμής και θαυμάζοντας το μεγαλείο και το σθένος της ελεύθερης ψυχής των Ελλήνων. 

 

Τραγούδησαν και μελοποίησαν στίχους για την 25η Μαρτίου, έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο και δραματοποίησαν σκηνές του απελευθερωτικού αγώνα.

 

 

 

Ε’ ΤΑΞΗ

 

25 Μαρτίου 1821

25 Μαρτίου 2021
 
200 χρόνια μετά οι μνήμες ζωντανεύουν.
 
Οι μαθητές της Ε’ Τάξης γεμάτοι περηφάνια και συγκίνηση προσεγγίζουν τα ιστορικά γεγονότα του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα μέσα από την ποίηση, τη μουσική, τη ζωγραφική και την τεχνολογία.
 

 

Απαγγέλλουν στίχους, ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο, επεξεργάζονται σπουδαίους πίνακες εμπνευσμένους από την Επανάσταση, δημιουργούν τις δικές τους εικαστικές αποτυπώσεις και μας παρουσιάζουν τους σπουδαίους μας Ήρωες μέσα από τη δική τους ματιά. Έτσι, τιμούν κι αυτοί με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τους προγόνους μας!

 

 

ΣΤ’ ΤΑΞΗ

 

Μέσα σε κλίμα περηφάνιας, συγκίνησης, πατριωτισμού και θρησκευτικής ευλάβειας  οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης γιόρτασαν τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 

 

Μέσα από τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού, του Ρήγα Φεραίου, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τους πίνακες ζωγραφικής του Θ. Βρυζάκη, του Ε. Ντελακρουά, τη μουσική του Μαρκόπουλου, του Ξαρχάκου, την απαγγελία της Ε. Παπά και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου θαύμασαν τα υψηλά ιδανικά, τις αξίες των ηρώων και το μεγαλείο της Ελλάδας. 

 

Δημιούργησαν γρίφους με τους ήρωες του 21 και φιλοτέχνησαν το ημερολόγιο του 1821 με τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 1ο χιλιόμετρο περιφερειακής Τρικάλων - Λάρισας
  • 2410 624424
  • info@bakogiannis.edu.gr
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ
  • Τερψιθέα Λάρισας
  • 2410 851540-41-42
  • info@bakogiannis.edu.gr